Порядок відкриття ФОП в Україні 2019 рік

Ми розкриваємо поняття «фізична особа підприємець» (далі – ФОП) та здійснюємо детальний аналіз процесу державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності в Україні, також податки та інші обов’язкові платежі для ФОП (єдиний податок і єдиний соціальний внесок), і все це за 2019 рік.
Стаття 42 Господарського кодексу України роз’яснює, що підприємництво – це діяльність, яку суб’єкт господарювання виконує самостійно та систематично на власний розсуд і ризик. Метою підприємництва є одержання прибутку та досягнення соціальних або економічних результатів.
Згідно із законодавством України для того, щоб розпочати підприємницьку діяльність фізичній особі треба пройти обов’язкову процедуру реєстрації ФОП.
Фізична особа підприємець – це фізична особа, яка для ведення господарської діяльності зареєстрована як підприємець без статусу юридичної особи.
Право на здійснення незабороненої законом підприємницької діяльності має фізична особа з повною цивільною дієздатністю, тобто по досягненню вісімнадцяти років.
Таким чином, ФОП є найбільш доступним і простим способом ведення комерційного прибутку, при цьому ніяких установок, акцій та зборів. Вся простота полягає в тому, що після реєстрації потрібно вести податковий і бухгалтерський облік, складати фінансові звіти і вчасно виконувати ті зобов’язання, які були взяті по відношенню до найманих працівників (якщо вони є).
Порядок відкриття ФОП в Україні це одне й теж, але іншими словами, що і реєстраційний процес суб’єкта підприємницької діяльності в Україні, тепер розглянемо його щодо чинного законодавства. Ми, умовно його розділили на 9 кроків таких, як:
Крок 1. Вибрати спосіб реєстрації. Їх може бути три. Перший – скористатися послугами сайту Міністерства юстиції України, другий – пройти реєстрацію через державний портал послуг iGov, третій – особисто звернутися в центр надання адміністративних послуг за місцем проживання або скористатися послугами нотаріуса за місцем проживання, який має відповідну ліцензію.
Крок 2. Обрати напрямок діяльності СПД (позначення суб’єкта підприємницької діяльності) і підібрати коди КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності). Є спеціальні класифікатори, за якими і вибираються коди економічної діяльності.
Крок 3. Зареєструвати найменування ФОП.
Крок 4. Визначити адресу реєстрації. За замовчуванням юридичної адреси реєстрації буде адреса прописки суб’єкта господарювання. У деяких випадках адресою реєстрації може бути адреса юридично оформленого орендованого приміщення. Все залежить від конкретної ситуації.
Крок 5. Заповнити заяву на реєстрацію ФОП. Існує встановлена форма такої заяви – реєстраційна картка на проведення державної реєстрації. Разом із заявою необхідно буде подати копію паспорта та ідентифікаційного коду. Заява про реєстрацію ФОП може бути підписана або особисто, або довіреною особою (людиною, яка діє від вашого імені в ваших інтересах за дорученням). Також вона може бути підписана дистанційно (в разі, якщо реєстрація приватного підприємця проводиться через Інтернет).
Крок 6. Звернутися до обраного органу реєстрації: нотаріус, сайт державних послуг або центр надання адміністративних послуг. Якщо всі документи в порядку, то ви отримаєте на руки виписку з державного реєстру, і ваші дані будуть внесені до державного реєстру ФОП – суб’єктів підприємницької діяльності.
Крок 7. Подати документи в податкову інспекцію за місцем реєстрації і вибрати систему оподаткування після проведення державної реєстрації ФОП. Оптимальний варіант для ФОП – це спрощена система оподаткування (так званий «Єдиний податок»). Але потрібно розуміти, що це не єдиний податковий режим. Є й інші, і їх актуальність застосування залежить від випадку, необхідно оцінювати конкретно за обраним видом діяльності.
Крок 8. Подати документацію в податкову інспекцію щодо обраної системи оподаткування, зокрема заяву. Її форма буде залежати від обраної системи оподаткування та видів діяльності фізичної особи-підприємця. До податкової інспекції також потрібно подати книгу ведення обліку доходів (витрат). Її форма також залежить від обраної системи оподаткування.
Крок 9. Подати в податкову інспекцію заяву з проханням надати довідку про обрану систему оподаткування. Надалі вона буде необхідна для ваших контрагентів.
Тепер ми ознайомилися, і засвоїли кроки оформленням приватного підприємця своїми силами. Це досить не проста справа, можна сказати клопітка, яка вимагає багато сил і часу.
На сьогоднішній день не зрозуміло, як можна зробити онлайн-реєстрацію – за допомогою Порталу державних послуг iGov. Тут потрібно вибрати «Послуги бізнесу», і в підрозділі «Реєстраційні дані» – пункт «Державна реєстрація фізичної особи-підприємця». Щоправда, ця функція працює поки що (станом на січень 2019) лише у Дніпропетровській, Донецькій та Тернопільській областях. Але можна пробувати. Адже ідентифікація особи в iGov відбувається все одно за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП) або систем BankID (є, зокрема, у клієнтів Приватбанку та Ощадбанку) чи IDcard (той самий біометричний паспорт), які містять інформацію і про місце реєстрації особи. Таким чином, для зазначених областей є перевага, а саме у швидкості реєстрації, але на нашу думку, іншим областям України, залишилося чекати ще не так довго.

Що стосується податків та інших обов’язкових платежів для ФОП, то усі приватні підприємці діляться на 4 групи.

Податки та інші обов’язкові платежі для фізичних осіб підприємців

Група Ставка Єдиного податку Статус Дохід Наймані працівники
І До 10 % прожиткового мінімум для працездатних осіб Фізична-особа підприємець До 300 тис. грн. 0
ІІ До 20 % від мінімальної зарплати Фізична-особа підприємець До 1,5 млн. грн. До 10 осіб
ІІІ 3 % від доходу для платників ПДВ

5 % від доходу для платників ПДВ

Фізичні-особи підприємці та юридичні особи До 5 млн. грн. Необмежена кількість осіб
ІV Залежно від площі та типу земельних ділянок/водних наділів та їх нормативної грошової оцінки Юридична особа – с/г товаровиробник Необмежено Необмежена кількість осіб

В залежності від групи платника податку існують різні умови (а отже – і суми) для сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску.

 

Податки ФОП

 

Група ФОП

Мінімальні суми внесків, за місяць
Єдиний податок                          ЄСВ
І 192,10 грн/міс 918,06 грн/міс
ІІ 834,60 грн/міс 918,06 грн/міс
ІІІ 5% від доходу 918,06 грн/міс

Хотілось б нагадати, що від сплати ЄСВ звільняється особа на спрощеній системі оподаткування, що одночасно є пенсіонером за віком або по інвалідності і отримує пенсію або соціальну допомогу.

Хотілось би зазначити, що реєстраційний процес суб’єкта підприємницької діяльності в Україні поступово оновлюється та удосконалюється за допомогою державного порталу послуг iGov, що на майбутнє полегшить громадянам життя, які матимуть бажання стати підприємцями.